Op 1 juni 1968 treed de heer Georges Hendrickx in dienst als opvolger van Cmdt.Thues. Voordien was Hendrickx sinds 1 februari 1956 conducteur bij de stedelijke regie waterleiding in de Dijlestad.
Daar werd Hendrickx meteen al geconfronteerd met een zware brand. Het moet zijn
dat hij een speciale feeling had, want toen hij op 1 februari 1956 van het groot station door de Bruul ging, stonden de pompiers me daar met groot alarm en veel gespuit af te wachten en te begroeten, want cinema Rio en Rex stonden
in lichterlaaie.
In mijn geheugen zit nog de ontploffing van Metalurgia het bommenkot genaamd. In 1967 overleed burgemeester A. Spinoy en brandweerbevelhebber Thues. Begin '68 werd me gevraagd of ik naar de brandweer wou overgaan.
Na een examen deed ik mijn intrede bij de Mechese brandweer vertelt Georges. Aanvankelijk voerde de commandant het bevel over 33 manschappen.
Onder zijn leiding werd het Mechelse beroepskorps uitgebreid tot 89 man, veel te weinig vond hij.
De grootste branden
Mijn eerste brand was op zaterdagvoormiddag in de Spreeuwenhuisstraat, waar een opslagplaats van een garnierderij in de fik stond. Ik ging naar alle branden om mij zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Maar de eerste echte
grote brand kwan eraan op een avond in maart 1969, op de Putsesteenweg in Sint Katelijne waver. Een tankwagen met 8.000 liter propaangas stond in brand in een benzinestation vlak voor een fabriek waar gasflessen werden gevuld.
Toen ik ter plaatse kwam zag ik een enorme steekvlam uit de tankwagen komen. Ik plaatste mijn auto op 50 m voor de brand voor het bedrijf Peeters, de baas vroeg me nog; het kan toch zeker geen kwaad dat het ontploft, want anders
zijn al mijn ruiten kapot. Ik antwoordde nee man anders zou ik mijn auto hier toch niet zetten. Later zou het wel anders uitdraaien ... de tankwagen ontplofte. Net een V1 bom. Vijf manschappen werden met zware verwondingen weggevoerd.
De meeste grote branden die Hendrickx in zijn carriëre voor de geest schieten: op 8 april 1971 wanneer de winkel Piessens
op de Battelsesteenweg uitbrandde, op 29 augustus 1972 toen de St Romboutstoren brandde, de kistenloods van de tuinbouwveiling in Sint Kat Waver die op 10 april 1974 plat werd gelegd net zoals het blikjesbedrijf Eurocan aan
de Nekkerspoel Borcht en het fineerbedrijf Mariën aan de Auwegemvaart in augustus 1974, de ontploffing van het benzinestation in 1975, de brand bij Marie Thumas in oktober 1978, het meubelbedrijf Meurop in Rijmenam in mei 1979.
De grote branden bleven toen komen.
De meest trieste ervaring was het drama waarbij op 29 april 1975 vier van mijn manschappen om het leven kwamen bij een helikopterongeval te Walem. Dat waren verschrikkelijke momenten.
Ook daarna toen ik met de Mille Rombouts (toenmalig Adjudant) de families van de slachtoffers ben gaan verwittigen. Zij blijven steeds in mijn herinnering.
Maar er waren ook vele gelukkige momenten. De grootste voldoening van Georges Hendrickx was de verbouwing van de brandweerkazerne in 1982 en Mechelen werd toen aangeduid als Y-Centrum.
Op 1 juni 1994 gaat Cdt. George Hendrickx met pensioen. Na een loopbaan van 25 jaar als bevelhebber van ons korps, is dit verder uitgegroeid tot 89 manschappen en heeft dit een goede reputatie verworven.