logo

Speciale mannen

Moeder Cornelis die nochtans een tragedie meemaakte, zei tegen zoon Ronny dat hij moest doen wat hij graag wou doen. Hij ontmoette er collega’s van zijn vader die hem beter gekend hebben dan hij zelf”. Dat familiale uit zich ook buiten de diensturen. De brandweermannen voetballen samen in een amateurcompetitie.

gevaarlijk werkZe organiseren zoektochten rond het Mechelse, gevolgd door een etentje met de familie waar bijna iedereen aan deelneemt die geen dienst heeft. Ze vieren samen in café “Den Bien” aan de IJzeren Leen en sommige mannen hebben nog juist tijd om naar huis te gaan, hun uniform aan te trekken en naar de kazerne te rennen waar het om 08.00 u appel is.

De meeste brandweermannen hebben een beroep geleerd in een vakschool en dus doen ze alles zelf in hun kazerne: van koken en aan de draaibank werken tot dienstauto’s onderhouden. En natuurlijk wordt er al eens ergens geschilderd, behangen of elektriciteit aangelegd tijdens de dagen rust.

Een gemeenschappelijke verplichting die op prijs gesteld wordt, is de aanwezigheid van een brandweerman bij opvoeringen in het stadstheater of bij de komst van een circus.

Welke organisator zou een paar gratis tickets voor vrouw en kind weigeren aan de brandweerman met dienst ? Mechelen zou natuurlijk Mechelen niet zijn als de politiek geen woord meespreekt. Wanneer een ex collega in 1971 zijn kandidatuur indient, moet hij bij toenmalig burgemeester Désire Van Daele komen. Die heeft voor zich een lijstje liggen waaruit blijkt dat Marcel lid is van de socialistische vakbond en het socialistisch ziekenfonds. Hij krijgt de raad om zich ook bij de partij aan te sluiten (wat hij niet doet) maar wordt wel in dienst genomen.

Woonstverplichting

Hij moet verhuizen binnen de paar maanden want hij woont in de Dellingstraat (verbinding tussen Leuvense Vaart en Leuvense Steenweg) en dat is Muizen, op dat moment nog geen onderdeel van Mechelen. Pas in de jaren ‘90 wordt het een recht om niet meer op grondgebied Mechelen te wonen. (Vandaag is er geen woonstverplichting meer, nieuwe collega’s komen uit alle provincies naar Mechelen).

een lijk bergenBrandweermannen, zegt oud-commandant Cassimon, zijn speciale mannen. Niet alleen in Mechelen maar over heel de wereld, zegt hij er bij. Ze zijn nauwgezet en kalm, ook in omstandigheden die haast vereisen. Ze zijn gewoon om als team te functioneren want een individualist kan men bij de brandweer niet gebruiken.

De meesten zijn macho’s want je moet toch een beetje gek zijn om zeker in de periode dat dit artikel beschrijft permanent je leven of minstens zware blessures te riskeren.

Ze willen niet onderdoen voor de collega’s en doen tijdens hun werk soms levensgevaarlijke toeren waar ze op hun eentje nooit zouden aan beginnen. Brandweermannen kunnen soms schokkende en cynische verhalen vertellen; ook over slachtoffers maar het is de enige manier om de vreselijke dingen te verwerken of te vergeten waarmee ze geregeld geconfronteerd worden.

1954 - 1984
Ervaring

Eén uitzondering waar nooit cynische grappen over gemaakt worden: 'kinderen' want dat is een verschrikking waar brandweermannen nog jaren nachtmerries van krijgen.

Veel brandweermannen vertellen zelfs tegen hun vrouw niet wat ze hebben meegemaakt. Ervaring is van goudwaarde.

Lees ook ...
Generic placeholder image

De grote stadsbrand in Chicago (Illinois) in 1871. Het hele verhaal op:

The Great Chicago fire

Vroeger was één van de aanwervingsvoorwaarden dat je als kandidaat brandweerman een vak kende; mekaniekers, elektriekers, loodgieters, schilders ... allemaal hebben ze in het korps dienst gedaan, alle onderhoudswerken in de kazerne gebeurde door onze eigen mensen.