logo

1978

Bijzonder spectaculair is de ontploffing in 1978 van een tot woning omgebouwde garage aan de Zemstbaan recht tegenover de toegang tot de toenmalige GB.

De Italiaanse eigenaar sterft bij de ontploffing maar brandweermannen slagen erin een andere persoon levend van onder het puin te halen.

Industriebrand bij de firma Eurocan

brand firma EurocanOp 27 oktober 1978 rond 7.00 u is het verschrikkelijk raak bij het blikjesbedrijf Eurocan (oorzaak onbekend) aan de Nekkerspoel (tegenwoordig is dat de Maanstraat), waar nu een winkelcentrum is.

De toenmalige Luitenant Jean Cassimon mist op zeker ogenblik één van zijn manschappen. Met een persluchttoestel dringt hij het puin binnen en roept af en toe tot hij een zwak antwoord hoort.

Kruipend bereikt hij zijn brandweerman die naast zijn slang ligt en via het bluswater nog enigszins zuurstof kan opnemen in de verstikkende rook. Cassimon sleept hem weg en de mannen kruipen achteruit, ieder op zijn beurt met gebruik van die perslucht, tot ze in veiligheid zijn.

Het ruim 4 hectaren grote bedrijf aan de Boerenkrijgstraat ging volledig in de as. Het volledige brandweerkorps samen met de Civiele Bescherming hadden de handen vol met blussen. Het rampenplan werd afgekondigd.

Meubelbedrijf Meurop in Rijmenam

Nog een spectaculaire brand is die op 23 mei 1979, bij het meubelbedrijf Meurop te Rijmenam waar het trouwens meer dan één keer brandt. Hout en spaanplaten verspreiden een verschrikkelijke hitte.

Op de derde verdieping van het gebouw, waar de matrassen gemaakt werden was brand ontstaan. Rond 16.15 u, kwamen de brandsirènes van Meurop in werking en werd brandalarm geslagen. De eigen brandweer kwam in aktie maar het was reeds te laat. Een kwartier later was de brandweer van Mechelen al ter plaatse!

Wegens de ernst van de brand vroegen ze versterking van de brandweer van Leuven en van Willebroek. Er werd de hele nacht, tot 8.00 u geblust. Men kon niet meer verhinderen dat de derde en vierde verdieping volledig uitbrandden. De oorzaak van de brand was onbekend.

De twee uitgebrande verdiepingen werden enkele tijd nadien afgebroken. Die brand was ook één van de oorzaken met tal van andere problemen, (voor de brand was er ook al regelmatig structurele werkloosheid) de firma is uiteindelijk overkop gegaan in september 1980.

Tijdens de brand beleeft een ex collega het gevaarlijkste moment van zijn hele loopbaan.
De hitte is zo vreselijk dat hij op zeker ogenblik de ladder voelt plooien en hij ervan overtuigd is in de vlammen terecht te komen.

Zijn vlugge reactie redt hem het leven. Dat is maar één van de vele verhalen die iedere brandweerman kan vertellen.

1954 - 1984
De grote baas

Op de foto onderaan ziet u Commandant Georges Hendrickx, die bij elke grote interventie aanwezig was om alles in goede banen te leiden.

Hij was een leidersfiguur waar iedereen naar opkeek en veel respect voor had. Hij stond altijd achter zijn manschappen in goede en kwade tijden.

Lees ok ...
Generic placeholder image

De grote stadsbrand in Chicago (Illinois) in 1871. Het hele verhaal op:

The Great Chicago fire

Te Mechelen produceerde de conservenfabriek uit 1892 Le Soleil, met haar eigen blikslagerij veel later ook als Eurocan, vanaf 1913 voor het in gans het land door iedereen gekende merk voor blik en soepgroenten en na 1945 ook fruit in blik Marie Thumas.
De laatste jaren kwam het merk Bonduelle op de verpakking.